Go to AfricaBib home

Go to AfricaBib home AfricaBib Go to database home

bibliographic database
Line
Previous page New search

The free AfricaBib App for Android is available here

Dissertation / thesis Dissertation / thesis Leiden University catalogue Leiden University catalogue WorldCat catalogue WorldCat
Title:Het binnenland van Afrika in de zestiende eeuw: een historisch-geografische analyse van Duarte Lopes' kaart van Afrika (Rome, 1591)
Author:Lacroix, Wiel Florentius GerardusISNI
Year:1992
Pages:500
Language:Dutch
City of publisher:Delft
Publisher:Eburon
ISBN:9051662793
Geographic term:Central Africa
Subjects:Kongo polity
place names
cartography
dissertations (form)
About person:Duarte Lopes (1578 fl.)ISNI
Abstract:Een kaart uit 1591 vormt het onderwerp van deze studie. De kaart bevindt zich in Filippo Pigafetta's boek, de 'Relatione del Reame di Congo et delle circonvicine contrade' [etc.], uitgegeven in Rome. De 'Relatione' levert de oudste uitgebreide beschrijving van het oude koninkrijk Kongo. Pigafetta werkte met gegevens van Duarte Lopes, een Portugees koopman, die na een verblijf van ruim vijf jaar in Kongo en Angola als ambassadeur van de koning van Kongo naar Europa was teruggekeerd. De auteur van deze studie stelt alle namen in het binnenland op de kaart van Duarte Lopes een voor een aan de orde en voorziet alle gegevens van een interpretatie. Hij komt zo tot de conclusie dat het juiste beeld van Afrika dat op de kaart aanwezig is in wezen als een intellectuele prestatie van de 16e-eeuwse Afrikaanse kustbewoners mag worden gezien, waarbij de Portugezen als intermediair fungeerden. Het blijkt dat men in 16e-eeuws Kongo/Angola beschikte over een globaal beeld van een zeer groot deel van het continent, zo niet van vrijwel het gehele continent.
Views